Μαθητές της Γ΄ τάξης του Πρότυπου ΓΕΛ Αναβρύτων στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Φυσικών Επιστημών “Δημόκριτος”

Την Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024 το σχολείο μας και συγκεκριμένα μαθητές της Γ΄Λυκείου  επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Φυσικών Επιστημών “Δημόκριτος” . Απέκτησαν την ευκαιρία να επισκεφθούν ένα επιστημονικό κέντρο έρευνας και να εξοικειωθούν με τις ερευνητικές δραστηριότητες και τις εφαρμογές που διεξάγονται εκεί, να εμβαθύνουν στον κόσμο της επιστήμης, αποκτώντας πρακτική εμπειρία σε επιστημονικές δραστηριότητες και πειράματα.

Κατά την επίσκεψή τους στο ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ, οι μαθητές συμμετείχαν σε εργαστηριακές δραστηριότητες όπου εκτέλεσαν πειράματα και παρατηρήσεις σε διάφορα επιστημονικά πεδία, όπως η φυσική, η χημεία, η βιολογία και η γεωλογία, ενώ ειδικοί τους παρουσίασαν ενδιαφέρουσες πληροφορίες και δεδομένα σχετικά με τις ερευνητικές δραστηριότητες που διεξάγονται εκεί και τις εφαρμογές τους στην καθημερινή ζωή. Ενημερώθηκαν για επιστημονικά θέματα και προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κοινωνία, όπως η προστασία του περιβάλλοντος, η υγεία και η ενέργεια. Οι μαθητές είδαν εργαστήρια και εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνται για την επιστημονική έρευνα, προσφέροντας τους μια επίσης εικόνα για τον επιστημονικό εξοπλισμό και την τεχνολογία που χρησιμοποιείται στο περιβάλλον του ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ. Είχαν την ευκαιρία να δουν εκθέσεις που παρουσιάζουν τα ερευνητικά έργα και τις επιστημονικές επιτυχίες του ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ σε διάφορους τομείς, συνομίλησαν με επιστήμονες και ερευνητές του ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ, οι οποίοι μοιράστηκαν τις γνώσεις τους και απάντησαν σε ερωτήσεις των μαθητών σχετικά με την επιστήμη και την έρευνα. Ήταν μία προσπάθεια ενίσχυσης της κατανόησης των επιστημονικών αρχών και στοχεύει να εμπνεύσει τους μαθητές να ασχοληθούν περισσότερο με τις επιστήμες στο μέλλον, ενώ ενθαρρύνει τους μαθητές να αναπτύξουν μια πιο θετική στάση προς τις επιστήμες και την τεχνολογία, καθώς βλέπουν τη συνεισφορά τους στην κοινωνία και τις εφαρμογές τους στην πράξη.

Η επίσκεψη στο ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ είναι μια εμπειρία που ενισχύει την εκπαίδευση, το ενδιαφέρον και την ενημέρωση των μαθητών σε σχέση με τις επιστήμες και την τεχνολογία, ενώ η επαφή τους με επιστήμονες και ερευνητές στον τομέα των φυσικών επιστημών τους προσφέρει με τη σειρά του μία ευκαιρία, ώστε να εξερευνήσουν τις δυνατότητες σταδιοδρομίας τους σε αυτό το πεδίο.

Να ευχαριστήσουμε θερμά το ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ, τον Πρόεδρο, τους επιστήμονες και ερευνητές και όλο το προσωπικό για την πολύ όμορφη υποδοχή και ξενάγηση των μαθητών του Πρότυπου Λυκείου Αναβρύτων στο χώρο του κέντρου.

 

 

Μοιραστείτε με τους φίλους σας

Δείτε επίσης