Ε.Κ. ΑΘΗΝΑ : Καλωσόρισμα μαθητών μας από τον κο Κ. Δασκαλάκη, έναν διεθνώς αναγνωρισμένο επιστήμονα. Με πλούσιο ερευνητικό έργο και βραβεία αποτελεί ένα από τα πιο λαμπρά μυαλά στον κόσμο!!

Ξενάγηση στο Ερευνητικό Κέντρο ΑΘΗΝΑ είχαν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν μαθητές της Γ΄Λυκείου του Προτύπου Λυκείου Αναβρύτων τη Δευτέρα 8 Απριλίου 2024, εξερευνώντας διάφορα ερευνητικά εργαστήρια, εγκαταστάσεις και εκθέσεις. 

 Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να δουν εργαστήρια όπου πραγματοποιούνται επιστημονικά πειράματα σε διάφορους τομείς, όπως η φυσική, η χημεία, η βιολογία και η γεωλογία, ενώ εντύπωση έκαναν οι εκθέσεις με τα ερευνητικά έργα και τις επιστημονικές επιτυχίες που έχουν επιτευχθεί στο Ερευνητικό Κέντρο ΑΘΗΝΑ.

Οι μαθητές ενημερώθηκαν για τη χρήση ΑΙ και  προηγμένων τεχνολογιών και εξοπλισμού στην επιστημονική έρευνα και πώς αυτές οι τεχνολογίες μπορούν να εφαρμοστούν σε πρακτικές εφαρμογές, τη διαδικασία που ακολουθείται στην επιστημονική έρευνα, από τη σχεδίαση του πειράματος έως την ανάλυση των δεδομένων και τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων, ενώ συνολικά αποτέλεσε μία καταπληκτική  εμπειρία που τους έδωσε την ευκαιρία να εξοικειωθούν με την επιστημονική έρευνα και να εμπνευστούν από τις δυνατότητες που προσφέρει η επιστήμη.

Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να συναντήσουν και να συζητήσουν με επιστήμονες και ερευνητές του κέντρου, οι οποίοι μοιράστηκαν τις γνώσεις τους και την εμπειρία τους με τα παιδιά μας. Τους μαθητές καλωσόρισε ο διακεκριμένος  παγκοσμίου φήμης και καριέρας Έλληνας επιστήμονας κ. Κωνσταντίνος Δασκαλάκης,   απόφοιτος και εκείνος της Βαρβακείου Σχολής , ενώ οι μαθητές με μεγάλη χαρά και ενθουσιασμό συνομίλησαν για αρκετή ώρα με ένα άνθρωπο θρύλο, έναν άνθρωπο – πρότυπο για πολλούς! Ο κ. Δασκαλάκης με τη σειρά του ευχήθηκε καλή επιτυχία στην τελική ευθεία των εξετάσεων της Γ΄Λυκείου και μία καλή εξίσου πορεία στην πραγματοποίηση των στόχων των παιδιών όλου του Λυκείου Αναβρύτων.

Να ευχαριστήσουμε θερμά το ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΑ, τον Πρόεδρο του ΑΘΗΝΑ κο Γ. Εμίρη, τον κο Κ. Δασκαλάκη, τους επιστήμονες και ερευνητές και όλο το προσωπικό για την πολύ όμορφη υποδοχή και ξενάγηση των μαθητών του Πρότυπου Λυκείου Αναβρύτων στο χώρο του κέντρου.

Λίγα λόγια για τον  Κωνσταντίνο Δασκαλάκη

Καθηγητής της Επιστήμης των Υπολογιστών στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (MIT), Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, ανέλαβε επικεφαλής της Επιτροπής για την Τεχνητή Νοημοσύνη.

Πρόκειται για έναν διεθνώς αναγνωρισμένο επιστήμονα, με πλούσιο ερευνητικό έργο και πολλές βραβεύσεις, ο οποίος θεωρείται σήμερα ένα από τα πιο λαμπρά μυαλά στον κόσμο. Σε ηλικία μόλις 27 ετών κατάφερε να λύσει έναν μαθηματικό γρίφο που «παίδευε» επί δεκαετίες μαθηματικούς σε όλον τον κόσμο, αυτόν του βραβευμένου με Νόμπελ οικονομολόγου Τζον Φορμπς Νας, κερδίζοντας διεθνή αναγνώριση και ξεκινώντας μια λαμπρή καριέρα.

Το βιογραφικό του Κωνσταντίνου Δασκαλάκη

Ο 43χρονος Κωνσταντίνος Δασκαλάκης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα και έχει κρητικές ρίζες, καθώς ο πατέρας του είναι από τις Βουκολιές Χανίων και η μητέρα του από την Ιεράπετρα.

Τελείωσε το Λύκειο στη Βαρβάκειο Σχολή και τις προπτυχιακές του σπουδές στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Επιβλέπων της διπλωματικής εργασίας του με τίτλο «Ύπαρξη Αμιγούς Ισορροπίας Nash σε Παιχνίδια Γραφημάτων με Συνοπτική Περιγραφή» ήταν ο καθηγητής Στάθης Ζάχος. Ως προπτυχιακός φοιτητής, τελείωσε όλα τα μαθήματα, εκτός από ένα, με τον ανώτατο βαθμό, κάτι που δεν είχε συμβεί μέχρι τότε στην ιστορία του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϋ, όπου παρέλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα (PhD) από το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Πληροφορικής, κάτω από την επίβλεψη του καθηγητή Χρήστου Παπαδημητρίου.

Μετά το πέρας των σπουδών του, το έτος 2008-2009, εργάστηκε ως μετα-διδακτορικός ερευνητής στα εργαστήρια της Microsoft, της οποίας ήταν υπότροφος ήδη κατά τη διάρκεια των διδακτορικών του σπουδών. Την άνοιξη του 2008 είχε προσφορές θέσης καθηγητή από πολλά πανεπιστήμια στον κόσμο, ενώ από το καλοκαίρι του 2008 είναι καθηγητής στο κορυφαίο ΜΙΤ.

Η διεθνής αναγνώριση

Η εργασία του το 2006 με τους καθηγητές Πωλ Γκόλντμπεργκ και Χρίστο Παπαδημητρίου, με θέμα «Η Υπολογιστική Πολυπλοκότητα της Ισορροπίας Νας» απάντησε σε ένα επιστημονικό ερώτημα άλυτο για περισσότερα από 50 χρόνια, από την δημοσίευση του Τζον Νας το 1950 για την οποία τιμήθηκε με το Νόμπελ Οικονομικών. Η εργασία του Κωνσταντίνου Δασκαλάκη εντοπίζει υπολογιστικά εμπόδια στην εφαρμοσιμότητα της ισορροπίας Νας, που υπήρξε το επίκεντρο των οικονομικών μαθηματικών και δείχνει την ανάγκη για καινούριες πιο ρεαλιστικές έννοιες ισορροπίας.

Για την εργασία τους οι Δασκαλάκης-Γκόλντμπεργκ-Παπαδημητρίου βραβεύτηκαν το καλοκαίρι του 2008 από τη Ένωση Θεωρίας Παιγνίων (Game Theory Society) με το βραβείο Καλάι, και το καλοκαίρι του 2011 από την Ένωση Βιομηχανικών και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών (Society for Industrial and Applied Mathematics) με το βραβείο εξαιρετικής έρευνας.

Πιο πρόσφατα η έρευνα του Κωνσταντίνου Δασκαλάκη επικεντρώθηκε στη μελέτη των μαθηματικών θεμελίων των δημοπρασιών, όπου γενίκευσε σε πολλαπλά αντικείμενα την επίσης βραβευμένη με Νόμπελ δημοπρασία του Ρότζερ Μάιερσον, ενώ τώρα η έρευνά του επικεντρώνεται στην Στατιστική σε πολλές διαστάσεις, και την τεχνητή νοημοσύνη.

Σημαντικές βραβεύσεις

Το 2018 τιμήθηκε με το κορυφαίο βραβείο Νεβανλίνα από τη Διεθνή Ένωση Μαθηματικών (International Mathematical Union). Το βραβείο αυτό απονέμεται μαζί με το βραβείο Φιλντς, για εξαιρετική συνεισφορά στις μαθηματικές πτυχές των επιστημών της πληροφορίας. Το 2008 τιμήθηκε με το επίσης κορυφαίο βραβείο για την καλύτερη διδακτορική διατριβή στην πληροφορική από τη Εταιρία Επιστημόνων Πληροφορικής ACM (Association for Computing Machinery), ενώ τον Ιούνιο του 2019 τιμήθηκε ως o νεαρός επιστήμονας της χρονιάς από τον ίδιο οργανισμό με το βραβείο Grace Murray Hopper.

Μεταξύ των πολλών τιμητικών διακρίσεων που έχει λάβει, σημειώνεται ότι το 2010 τιμήθηκε από το Ίδρυμα Επιστημών της Αμερικής (National Science Foundation), και το ίδρυμα Σλόουν (Sloan Foundation). Το 2011 του απονεμήθηκε το βραβείο Ruth and Joel Spira εξαιρετικής διδασκαλίας από το ΜΙΤ. Το 2012 του απονεμήθηκε η ερευνητική υποτροφία της Microsoft, το 2017 το ερευνητικό βραβείο της Google, και το 2018 το βραβείο του ιδρύματος Simons. Τέλος, το 2013 του απονεμήθηκε το βραβείο της καλύτερης δημοσίευσης στο συνέδριο ACM Conference on Economics and Computation.

Η  ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΑΣ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΣΧΕΤΙΚΑ :

Τη Δευτέρα 8/4/2023 μια ομάδα 25 μαθητών και δυο καθηγητών του σχολείου μας,
επισκεφτήκαμε την ερευνητική μονάδα Αρχιμήδης, «Έρευνα στην Τεχνητή Νοημοσύνη,
την Επιστήμη Δεδομένων και τους Αλγορίθμους», που στεγάζεται στο Ερευνητικό Κέντρο
«Αθηνά» στο Μαρούσι. Παρακολουθήσαμε παρουσιάσεις από υποψήφιους διδάκτορες
και ερευνητές της μονάδας σχετικά με τη φύση της τεχνητής νοημοσύνης, με θέματα
προκαταλήψεων (bias) των ΑΙ συστημάτων, με τον τρόπο λειτουργίας και συνεχούς
εξέλιξης των μεγάλων γλωσσικών μοντέλων (LLMs) και των συστημάτων αυτοματισμού.

Επακολούθησε συζήτηση γύρω από το πώς η Ελλάδα μπορεί να συμμετέχει στα
τεκταινόμενα στο χώρο της ΑΙ και απαντήθηκαν ερωτήσεις/ απορίες μαθητών.
Πλησιάζαμε στο τέλος μιας έτσι και αλλιώς ενδιαφέρουσας επίσκεψης όταν ζήσαμε την
ευχάριστη έκπληξη της συνάντησης και συζήτησης με τον Κωνσταντίνο Δασκαλάκη! Ήρθε
στο χώρο που βρισκόμασταν μετά το πέρας των παρουσιάσεων και είχαμε την ευκαιρία
να μιλήσουμε μαζί του και να ακούσουμε τις απόψεις του για τις πρόσφατες εξελίξεις
στον τομέα της ΑΙ. Παρακάτω βλέπετε κάποιες φωτογραφίες από αυτή τη
συνάντηση/έμπνευση που σίγουρα θα θυμόμαστε για καιρό!!

 

 

 

Μοιραστείτε με τους φίλους σας

Δείτε επίσης